De functie van vitamine D

Je zal je misschien afvragen waarom deze site alleen over een vitamine D tekort gaat. Om dit te kunnen begrijpen, is het belangrijk om te weten wat de functie is van vitamine D. Dit is namelijk geen vitamine die maar één functie heeft. Het is een vitamine die meerdere belangrijke functies heeft in het lichaam.

functie


De bekendste functie van vitamine D

Jouw lichaam heeft vitamine D onder andere nodig om calcium en fosfor uit de voeding te kunnen opnemen. Hierdoor is de vitamine belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.

Zeker voor oudere mensen is een goede inname van vitamine D erg belangrijk. Hoe ouder je wordt, hoe sneller je boten ontkalken en hierdoor brozer worden. En hoe minder snel het lichaam de botten weer steviger kan maken. Botten die brozer zijn breken sneller. Dus het is erg van belang om te zorgen voor stevige botten. Botontkalking wordt ook wel osteoporose genoemd, osteoporose is niet meer terug te draaien. Door voldoende vitamine D binnen te krijgen kan je er wel voor zorgen dat je het risico op osteoporose op latere leeftijd vermindert.

De vitamine heeft ook een belangrijke functie bij de celgroei en celdeling. Dit vindt ook plaats in het immuun(afweer)systeem. Dus zorgt vitamine D ook voor een goede weerstand waardoor je minder snel ziek wordt.


Vitamine D als hormoon

De vitamine D die wordt aangemaakt in de huid door zonlicht, of die het lichaam opneemt uit voeding is nog geen actieve vorm. In het lichaam wordt de vitamine omgezet in een actieve vorm. Deze actieve vorm, die calcitriol wordt genoemd, is een hormoon en geen vitamine! Dit hormoon stimuleert stimuleert de absorptie van calcium uit de darm en zorgt ervoor dat er voldoende calcium aanwezig is voor de mineralisatie van het bot.

Calcitriol (de actieve vorm van vitamine D) beïnvloedt ook de spierfunctie.


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *