Kinderen en vitamine D tekort

Wist jij dat onderzoekers van het Erasmus MC in het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Nutrition een artikel hebben geschreven over het tekort van vitamine D bij vele kinderen? Uit een onderzoek bleek dat een derde een tekort heeft en bij kinderen van Marokkaanse, Surinaamse, Turkse en Kaapverdische afkomst zelfs de helft een tekort heeft. Hoe zit dat precies? Hoe zorg je ervoor dat je dat ze genoeg van de vitamine binnenkrijgen? En wat zijn de gevolgen als dat niet gebeurt?

kinderen


Hoe ontstaat een tekort?

Mensen krijgen vitamine D voor een groot deel binnen via de huid, door zonlicht en voor het andere deel via voeding. Kinderen met een getinte huidskleur of jeugd die door hun ouders extreem goed worden ingesmeerd met zonnebrand, maken nauwelijks vitamine D aan in de huid. In de zomer bouwen de meeste mensen een voorraad op voor in de winter. Vitamine D wordt namelijk opgeslagen in het vetweefsel en in organen zoals in de lever. Die voorraad raakt wel al uitgeput voordat de winter voorbij is. Via voeding is het lastiger om echt voldoende vitamine D binnen te krijgen.


Gevolgen tekort bij kinderen

Kinderen met een tekort aan vitamine D kunnen last krijgen van verschillende klachten. De weerstand wordt lager als je minder vitamine D in je lichaam hebt. Het tekort kan rachitis veroorzaken (engelse ziekte). Deze ziekte heeft te maken met afwijkingen aan het skelet door onvoldoende botvorming. Het is een ziekte die ontstaan is in Engeland in de 18e en 19e eeuw in de geïndustrialiseerde wijken in Londen. Daar werkten kinderen in fabrieken en zagen ze bijna geen zonlicht.


Aanvullen vitamine D

Kinderen tot 4 jaar moeten extra vitamine D toegediend krijgen via supplementen.

Oudere kinderen zouden genoeg vitamine D binnen moeten krijgen via de juiste voeding en via zonlicht. Daarom is het belangrijk als ouder om kinderen te stimuleren om veel buiten te spelen. Zonlicht wordt door de huid opgenomen en omgezet in vitamine D.