De onbekendere functies van vitamine D

Functies zoals het zorgen voor de groei en behoud van sterke botten en tanden in combinatie met calcium zijn bekendere functies van de vitamine. Ook heb je waarschijnlijk meer gelezen over de functie van vitamine D voor de spieren. Dit zijn alleen niet de enige functies van de vitamine. Andere, onbekendere functies, komen steeds meer in het nieuws. Er zijn steeds meer aanwijzingen uit onderzoeken dat de vitamine voor nog veel meer onderdelen in het lichaam belangrijk is. Wil je weten welke taken de vitamine nog meer heeft in het lichaam? Lees dan snel verder! Let op! Dit zijn nog niet eens alle uitkomsten van de onderzoeken naar de onbekendere functies van de vitamine.

onbekendere functies


Vitamine D en diabetes

Uit onderzoeken is gebleken dat er minder diabetes type 1 voorkomt in zuidelijker gelegen landen in Europa. Ook zijn er verschillende onderzoeken gedaan waaruit verbanden bleken tussen minder vitamine D in het lichaam en een verhoogde kans op het ontstaan van diabetes type 2. Dit komt onder andere door een verhoogd glucosegehalte in het bloed bij een minder vitamine D. Om te kunnen begrijpen waarom er minder diabetes type 1 voorkomt in zuidelijk gelegen landen, is het handig om te weten wat diabetes type 1 is en hoe het wordt veroorzaakt. Deze vorm van diabetes wordt veroorzaakt door een fout in het eigen afweersysteem, een auto-immuunreactie. Door deze reactie worden bepaalde cellen vernietigd en wordt er geen insuline meer aangemaakt.


Een goede weerstand en vitamine D

Vitamine D heeft een belangrijke taak om te voorkomen dat je ziek wordt. Wel is er nog meer onderzoek nodig om erachter te komen wat de precieze rol van de vitamine is in het immuunsysteem. Het is namelijk nog een onbekendere functie van de vitamine.

Als vitamine D in het lichaam wordt omgezet naar een actieve vorm in de witte bloedcellen, zorgt dit voor cellulaire immuniteit. Dit wordt in werking gezet door het stimuleren van de productie van een antimicrobieel eiwit wat ervoor zorgt dat bacteriën onschadelijk worden.


Preventief effect op kanker

Het KWF heeft een groot onderzoek gedaan naar vitamine D. Een van de belangrijkste uitkomsten van dit onderzoek, is dat de vitamine colonkanker mogelijk kan voorkomen. Colonkanker is een vorm van kanker in de dikke darm. Er zijn zelfs al andere verbanden ontdekt tussen vitamine D en het ontstaan van verschillende soorten kanker.

Verschillende soorten kanker beginnen met een ontsteking, vitamine D speelt een rol bij het remmen van ontstekingen. Hierdoor heeft de vitamine een preventief effect op kanker. Dit wil niet zeggen dat je geen kanker kunt krijgen als je voldoende van de vitamine binnen krijgt.


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *