Supplementen vitamine D

Dat vitamine D onmisbaar is heb je waarschijnlijk al gelezen op de homepage. Daar kan je een hele lijst vinden met klachten en symptomen die er ontstaan als je te weinig vitamine D binnen krijgt. Maar wat doet vitamine D als je er genoeg van binnen krijgt? Wat is de taak van deze vitamine binnen het lichaam? En hoe neemt jouw lichaam vitamine D op? Dit kan soms lastig zijn, gelukkig zijn er verschillende supplementen op de markt die jou daarbij kunnen helpen!


Vitamine D en calcium supplementen

Vitamine D is net als vitamine A nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Bij een hoge inname van calcium is er minder vitamine D nodig dan bij een lage inname van vitamine D. Door voldoende vitamine D te nemen vergroot je de botmassa en versterk je de spieren. Op deze manier kan je het valrisico verminderen en zorg je automatisch voor minder botbreuken. Maar waar is calcium goed voor? Calcium zorgt onder andere voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Er zijn verschillende supplementen verkrijgbaar met vitamine D en met calcium om genoeg binnen te krijgen.


Opname vitamine D in het lichaam

Vitamine D is één van de weinige vitaminen die het lichaam zelf aan kan maken. Door zonlicht op de huid wordt deze vitamine in de huid gevormd. Dit betekent dat je in de zomer genoeg vitamine D binnen krijgt als je regelmatig naar buiten gaat. In de winter en herfst krijg je door het gebrek aan zonlicht minder vitamine D binnen. Daarom is het belangrijk om in die periode extra te letten op je voeding of om supplementen te nemen. De vitamine wordt het best opgenomen uit voeding in de darm als er ook wat vet (in de vorm van olie) aanwezig is.

Als het lichaam de vitamine heeft opgenomen, dan wordt het opgeslagen in vetweefsel en organen, zoals de lever. Als je een korte periode minder vitamine D binnen krijgt, dan is er nog niets aan de hand.  Dan haalt jouw lichaam de vitamine namelijk uit het vetweefsel en de organen waar een reserve is opgebouwd.


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *