Vitamine D binnen krijgen als veganist

Om vitamine D binnen te krijgen via voeding moet je vooral vette vis eten en lever-producten. In bepaalde producten zit meer vitamine D (in de vorm van toegevoegde vitamine D3). Zo zit deze toegevoegde vitamine D3 in margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Je zal misschien wel begrijpen dat het voor veganisten misschien moeilijker is om vitamine D binnen te krijgen via voeding. In deze blog lees je meer over hoe je als veganist dan vitamine D binnen krijgt. Vitamine D binnen krijgen als veganist is namelijk een stuk lastiger.


Vitamine D in vegan voedingsmiddelen

Vitamine D kan je vinden in verschillende voedingsmiddelen. Ook in veganistische voedingsmiddelen kan je (toegevoegde) vitamine D vinden. Zo vind je bijvoorbeeld toegevoegde vitamine D in margarine. Dat is een soort boter op plantaardige basis.

Veganistische supplementen met vitamine D

Wil je op een makkelijkere manier vitamine D binnen krijgen? Dan kan je extra vitamine D slikken in de vorm van supplementen. Het is wel zo dat veel vitamine D-supplementen niet veganistisch en plantaardig zijn. Ze worden namelijk vaak gewonnen uit schapenwolvet voor vitamine D3 supplementen. De dierlijke variant van vitamine D, is vitamine D3. Wil je plantaardige vitamine D-supplementen? Dan moet je kiezen voor vitamine D2 supplementen.

Zonnen en vitamine D

Jouw lichaam kan ook vitamine D aanmaken als jouw huid in aanraking komt met zonlicht. Er is alleen één probleem. Jouw lichaam kan geen vitamine D aanmaken via de huid als je lange kleding aan hebt, of als je jouw huid insmeert met een hoge factor. Af en toe onbeschermd zonnen (als je niet verbrandt) is dus helemaal niet zo erg. Helaas kan je niet genoeg vitamine D aan laten maken via de huid voor het hele jaar. Hiervoor zijn er te veel bewolkte en niet-zonnige dagen in Nederland. Daarom is het slim om extra vitamine D, als je veganistisch bent vitamine D2, te slikken in de vorm van supplementen.


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *