Vitamine D is een hormoon

Je denkt natuurlijk dat vitamine D, net zoals andere vitaminen, een vitamine is. Maar hoewel de naam anders doet vermoeden, is vitamine D eigenlijk een hormoon. Maar wat is eigenlijk de betekenis daarvan? Wat zijn de functies die deze vitamine vervult in het lichaam? Vitamine D is een hormoon met verschillende belangrijke functies in het lichaam. 

Vitamine D is een hormoon

Als je huid wordt blootgesteld aan de zon, dan wordt er vitamine D aangemaakt. Vitamine D is een steroïde hormoon dat wordt aangemaakt uit cholesterol. Onder het volgende tussenkopje lees je meer over wat steroïde hormonen zijn en over wat voor functies deze hormonen vervullen in het lichaam.

Steroïde hormonen

Maar wat is nou eigenlijk een steroïde hormoon? Steroïde hormonen zijn een groep hormonen die ontstaan door de wijzigingen in het cholesterol-molecuul. Voorbeelden van steroïdhormonen zijn: Oestrogeen, cortison, testosteron en aldosteron. Ze hebben niet allemaal een hormonale activiteit, veel steroïden vervullen belangrijke functies in de cel en celmembranen.


Functies van vitamine D

De laatste jaren worden er steeds meer belangrijke functies ontdekt van vitamine D. Waar er vroeger werd gedacht dat vitamine D alleen cellen kon beïnvloeden in verband met de botgesteldheid, zijn er nu steeds meer functies bekend. Zo zorgt het er bijvoorbeeld voor dat cellen in de darmen calcium en fosfor absorberen. Ook heeft het een invloed op de processen die te maken hebben met de immuunfunctie en bescherming tegen kanker.

Hoe krijg je voldoende vitamine D binnen?

Uit onderzoek blijkt dat een groot percentage Nederlanders een (groot) tekort heeft van deze vitamine in het lichaam. Dit komt omdat er onvoldoende van deze vitamine binnen komt via voeding en omdat we in Nederland eigenlijk te weinig in de zon zijn met blote armen, benen en buik om het lichaam genoeg vitamine D aan te laten maken via de huid. Zeker in de wintermaanden schijnt de zon gewoon veel te weinig. Het is dus belangrijk om extra vitamine D binnen te krijgen. Dit kan het best door vitamine D te slikken in de vorm van supplementen. Over vitamine D supplementen lees je in deze blog meer.


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *