Voeding en vitamine D

Waarschijnlijk ben jij het meest bekend met de relatie tussen vitamine D en de zon. De huid kan namelijk vitamine D aanmaken door zonlicht. Mits je niet alleen maar heel dik ingesmeerd bent met zonnebrand. In de winter kan je zelfs onder de zonnebank gaan, ook dan maakt het lichaam vitamine D aan door de stralen. Maar wist jij ook al dat je vitamine D binnen kunt krijgen door voeding? Lees snel verder om te leren in welke voedingsmiddelen vitamine D zit.

voeding


Vitamine D in voeding

Deze vitamine komt uitsluitend voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. Let er wel op dat het meestal gaat om kleine (of zelfs zeer kleine) hoeveelheden. De meeste vitamine D komt binnen via jouw huid in de vorm van zonlicht wat door het lichaam wordt omgezet in de vitamine.

De meeste vitamine D in een dierlijk voedingsmiddel is te vinden in vette vis. Denk daarbij aan de volgende vissoorten:

  • paling
  • zalm
  • makreel

In deze vette vissoorten zit iets meer vitamine D dan in andere dierlijke producten.

Naast in deze vette vissoorten kan je vitamine D ook (met wat lagere gehaltes) terugvinden in vlees en eieren.

In Nederland wordt vitamine D toegevoegd aan bepaalde producten. Namelijk in de volgende producten:

  • margarine
  • halvarine
  • bak- en braadproductenSupplementen gebruiken

In voedingsmiddelen zit dus maar een beperkte hoeveelheid vitamine D. Door alleen voedingsmiddelen te nemen met vitamine D, heb je vaak nog geen voldoende inname van de vitamine. Ook de hoeveelheid zonlicht zorgt in de winter en in de herfst nog niet voor voldoende vitamine D. Het is dus handig om vitamine D ook in te nemen als supplement. Zeker als je een vegetarisch of veganistisch eetpatroon hebt.

Er zijn verschillende supplementen verkrijgbaar met vitamine D. Bijvoorbeeld met vitamine D3. Vitamine D3 is de vitamine die ook in de huid gevormd wordt en voorkomt in bepaalde voedingsstoffen. Ook wordt deze vorm gebruikt in supplementen en toegevoegd aan bepaalde voedingsmiddelen zoals margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Deze vorm van vitamine D heeft een sterkere werking van vitamine D2.

Vitamine D2 is weer een andere vorm van vitamine D. Deze vorm wordt geïsoleerd uit bestraalde vetten en werd veel toegepast in het verleden bij de verrijking van voedingsmiddelen.


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *