Zonlicht en vitamine D

Dat zonlicht en vitamine D een belangrijke relatie hebben, dat wist je waarschijnlijk wel. De huid kan zonlicht namelijk omzetten in vitamine D. Lees in deze blogs een aantal tips om zo veel mogelijk zonlicht op jouw huid te krijgen!

zonlicht


Binnenkrijgen via zonlicht

De huid kan vitamine D aanmaken met behulp van zonlicht. In de zomer komt de huid (als het goed is) het vaakst in contact met zonlicht. Er wordt dan meer vitamine D aangemaakt, wat opgeslagen kan worden in verschillende weefsels en organen in het lichaam. Gebruik je héél veel zonbescherming? Dan maakt jouw huid geen of weinig vitamine D aan. Dit is niet een sein om dan maar zonder zonnebrand te gaan liggen bakken! Maar met iedere dag een kwartiertje zonder zonnebrand in de zon bouw je al aan het voorraadje vitamine D. En tijdens een dagje strand kom je daar makkelijk aan. Na het zwemmen smeer je jezelf waarschijnlijk niet iedere keer weer direct in.

In de winter maakt de huid veel minder vitamine D aan. Het lichaam komt dan namelijk niet vaak in aanraking met zonlicht. Denk maar aan de werkdagen dat je ‘s morgens vertrekt in het donker en in de middag of avond weer thuiskomt in het donker.


Plaats op de aarde

Woon je in Nederland? Dan woon je op de 52e breedtegraad. Dit wil zeggen dat er in herfst en in de winter te weinig zonnekracht is om voor een voldoende voorraad vitamine D te zorgen.

Kom je ook nog eens weinig buiten? Wat eigenlijk bij de meeste mensen die binnen werken zo is, dan heb je aan het voorraadje vitamine D van de zomer en lente niet genoeg. Het lichaam kan namelijk een voorraad aanmaken in de vetcellen van het lichaam. Een deel van de vitamine wordt opgeslagen in de vetcellen, een ander deel wordt uitgescheiden via urine of gal.


Vitamine D binnenkrijgen via de zonnebank

Er is een oplossing voor de meer donkere dagen. En dat is de zonnebank! Hierdoor kan jouw huid ook in de winter vitamine D blijven aanmaken. Ondanks dat het kunstmatig zonlicht is. Let er wel op dat je niet te vaak zont, dat kan juist weer slecht voor je zijn.


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *